bugün
yenile
    1. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      vardır demek daha mantıklı.yok dersek kendimizle çelişiriz. (bkz: paradoks)
    2. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      bilgi başka bir durumun varlığına bağlı degilse gerçektir. örneğin; ağaç biz olmasakta var, biz olmasak da var olmaya devam edecek.
    3. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      tabikide vardır. ama gerçek bilgi bilinebilir mi yada nasıl bilinir tartışılır.
    4. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      bilgiler gerçek mıdır?
    5. 8
      +
      -entiri.verilen_downvote
      gerçek bilginin insanlar için mümkün olmadığını düşünüyorum. çünkü yaşadığımız ortamda tüm yargılar çeşitli referans noktaları esas alınarak ortaya atılan önermelerdir. bir bilginin "gerçek" olabilmesi için kesin olarak mutlak ve çevresinden etkilenmeyen bir durumda olması gerekir. bence bu mümkün değil. mutlak olduğundan son derece eminmiş gibi olduğumuz zamanın bile izafi olduğunu düşünürsek her şey çeşitli referanslar üzerinden tanımlanabilir bu da izafi yargıları doğurur. değişken, göreceli bilginin gerçek bilgi olduğunu da savunamayız elbette. örneğin sinir bilim uzmanları görme işleminin tamamen beynim hayal etmesi olduğundan bahseder. beyin organına hiç bir şekilde bir ışık ya da ses iletilmez ancak bunları algılayan elektriksel iletim sinirleri, reseptörler vardır. dolayısıyla senin gördüğün kırmızıyı kırmızı olarak görüyor olman tamamen beyin sinir hücrelerinin algıladığı şeyler üzerinden bir similasyon inşaa etmesiyle alakalıdır. bunun bir benzerinin teknolojide de görüyoruz: sanal gerçeklik. sanal gerçeklik ile beynin görme işlemi arasında benzerlikler kurulabilir. senin gördüğün kırmızı bile gerçek bir kırmızı değilken ve muhtemelen başka başka insanlar senin görmediğin bir renge kırmızı derken, ortak yanılsamalarda insanlar olarak birleşmişken mutlak ve gerçek bilgiden nasıl bahsedebiliriz. dünya üzerindeyken kolay kolay dünya'nın yuvarlak olduğunu anlayamazsınız. ancak referans noktanızı değiştirir ve sizi ciddi şekilde etkileyen, bozan perspektifinizi farklılaştırıp dünyaya uzaydan bakarsanız dünya'nın yuvarlak olduğunu görebilirsiniz. işte sistemin içerisindeyken etkilenmemek mümkün değil bu nedenle sistem içerisinde bulunan insanlar olarak gerçek bilgiden söz edebilmek biraz üst perdeden bir iddia olur gibi geliyor. ayrıca biraz düşünürsek en en en basit bir önerme için bile bir yanılsama, bir etkilenme durumu hala mevcuttur o kadar basit bir önerme için bile mutlak bilgi budur diyemeyebiliriz. sistem çarklarının içerisinde olduğumuz sürece, çevremizden hatta bulunduğumuz uzay boşluğundan -uzay bükülen bir ortamdır ve izafiyetin tillahıdır- etkilendiğimiz sürece, referans noktalarına muhtaç olduğumuz sürece gerçek bilgiden bahsedemeyiz. ama gerçek bilgi yoktur denilemez buna. gerçek bilgi ulaşılamaz demek daha doğru. bu noktada hiç bir şeyden etkilenmeyen ve her şeyin üstünde olan, referans noktasına ihtiyaç duymayan ve muğlak olmayan, sistemin dışında ama hakim olan nokta gerçek bilginin tek sahibidir. burada aklıma gelen tek bir örnek var o da mutlak olan ve hatta tek mutlak olan allah. gerçek bilgi bizler için vardır demek neredeyse imkansız iken gerçek bilgi yoktur demek de doğru değil. bir şeylerden etkilenmeyen bir varlığın var olma ihtimali hep vardı, hep olacak. edit: ayrıca konuya dair çeşitli kaynaklardan incelemeniz için (bkz: eksiklik teoremi) bu da özet çıkarımı (#1417288)
    6. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      yoktur. bakış açısı dediğimiz şeyden dolayı gerçeklik göreceli bir kavramdır.
      1Bilimsel teoriler bakış açısına tabi midir? Bir nasyonel sosyolist'e göre yer çekimi varken veganlara göre gök itimi mi vardır mesela - geceucanpirasa 01.08.2020 17:35:38 |#3879657
      1Benim bilgim buraya kadardi, elendim - karakekik 01.08.2020 18:44:35 |#3879730
      1Hhasj ikisi de yalan tek gerçek Ankaragücü - geceucanpirasa 01.08.2020 18:56:32 |#3879750
      butun yorumlari goster (4)